Rasim Köroğlu: Özgeçmiş - Şair Rasim Köroğlu - Resmi Websitesi

Ara
İçeriğe git

Ana menü:

Rasim Köroğlu: Özgeçmiş

Hakkında
 
 
Kısa Özgeçmiş:
Rasim Köroğlu, 23 Mart 1953 tarihinde, Eskişehir'in Beylikova ilçesine bağlı Halilbağı köyünde dünyaya gelmiştir. Halilbağı Köyü, o yıllarda Sivrihisar ilçesine bağlıydı. 
Çalışkan bir Anadolu köylüsü olan babası, Abbas Köroğlu ve ev hanımı olan annesi, Safiye Köroğlu'nun dört çocuğundan ikincisidir. Ağabeyi, Mustafa Köroğlu, erkek kardeşi Atila Köroğlu ve kız kardeşi, Gönül Köroğlu Biçer ile birlikte toplam dört kardeşlerdir.
Rasim Köroğlu, henüz üç yaşındayken, Halilbağı Köyü'nden o zamanlar bir nahiye olan Beylikova'ya göç ettiler.

Rasim Köroğlu 1960
Rasim Köroğlu

İlk ve ortaokul eğitimlerini Beylikova'da tamamlamıştır.  
Daha sonra Ankara'da bulunan Ankara Erkek İlköğretmen Okulu'na devam etti. Ortaokuldan itibaren merak beslediği Güreş sporu ile uğraşmak da bu yıllara nasip olmuş ve güreş müsabakalarına katılmıştır.
Ankara Erkek İlköğretmen Okulu'ndan 1974 yılında mezun olmuş ve 12 Eylül 1974 tarihinde diplomasını almıştır. Bundan sadece bir kaç gün önce, 21 Ağustos 1974 tarihinde, kendisi gibi Beylikova'lı olan Fevziye Köroğlu ile dünya evine girmiştir. 
Okuldan mezun olduktan sonra dünya evine giren Köroğlu, Öğretmen sıfatıyla Adıyaman'a atanmış; burada bir süre görev yaptıktan sonra, Eskişehir'e dönerek, bir çok farklı okulda öğretmenlik vazifesini sürdürmüştür.
Öğretmen Rasim Köroğlu
Rasim Köroğlu Evlilik

3 Temmuz 1975'de ilk çocuğu olan Özlem Köroğlu (Ergen) ve 8 Ekim 1976'da ise ikinci çocuğu olan Eylem Köroğlu (Karacasu) doğmuştur. Aradan geçen sekiz seneden sonra ise, üçüncü çocuğu Emre Köroğlu, 6 Temmuz 1984 tarihinde dünyaya gelmiştir.
Rasim Köroğlu Emre Köroğlu
Rasim Köroğlu Aile Resmi
Görevli olduğu Beylikova'nın Doğray köyü ilkokulunda, 11.12.1975 tarihinde vatani görevine başlamış ve 11.08.1977 tarihinde tamamlayarak terhis olmuştur.  
Öğretmenliği sırasında, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Eğitim Ön lisans bölümünü bitirmiştir. 25 yıl sınıf öğretmeni olarak çalıştıktan sonra Şubat 2000 tarihinde kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştır.
Şiir yazmaya öğretmen okulu yıllarında başlamış, Âşık Edebiyatı üzerine araştırma ve incelemelerde bulunmuştur. “Âşıklar Sohbeti" adı altında televizyon programları yapmış, yurt içinde bir çok ilde yapılan şairler ve aşıklar programlarına katılmış ve bir kısmını yönetmiştir. Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerde gerçekleştirilen şiir programlarında yer almış, kendisine ait mizahi şiirlerden, çeşitli halk hikâyelerinden, fıkralardan oluşturduğu "Taşlama Show" adlı sahne programlarını yurt içinde ve yurt dışında sergilemiştir. TRT başta olmak üzere bir çok ulusal ve yerel televizyonlarda çeşitli programlara konuk olarak davet edilmiştir.
 
Rasim Köroğlu
Rasim Köroğlu
Rasim Köroğlu
Rasim Köroğlu
Şiirleri yerli ve yabancı basında, çeşitli gazetelerde, dergilerde yayınlanmıştır. "Atatürk" şiiri, Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe Ders Kitapları'nda yer almış, Fransa / Lyon Jean-Moulin Üniversitesi'nde Türk Halk Şiirini; Ankara Gazi Üniversitesi ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi başta olmak üzere bazı üniversitelerimizde âşıklık geleneğini anlatmıştır.
Rasim Köroğlu
Cumhuriyetin 80.yılı kutlamaları çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlık Makamının 30.09.2003 tarih ve 1872 sayılı (2003/83) genelgeleri uyarınca Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kurduğu komisyon tarafından “Cumhuriyetin Kuruluşundan Günümüze İz Bırakan Öğretmenler”den birisi olarak seçilmiştir.

Türkiye'nin ilk şairler derneği olan "Eskişehir Şairler Derneği" üyesi olan Şair Rasim Köroğlu, 
Azerbaycan Cumhuriyetinde faaliyet gösteren "Ulduz (yıldız) Aşıklar Birliyi"ne ozan-âşık geleneğimizin, saz-söz sanatımızın yaşatılmasında bütün dünyaya tanıtılmasında gösterdiği hizmetlerden dolayı "Fahri üye" olarak kabul edilmiştir.
Ulduz
 
"Televizyon" adlı şiiri Prof.Dr.Erman Artun'un "Âşıklık Geleneği ve Âşık Edebiyatı" adlı kitabında toplumsal taşlamaya örnek olarak verilmiştir. Yine, Ahmet Saraçoğlu'nun "Dil ve Edebiyat Terimleri Sözlüğü" adlı eserinde "Futbol" şiiri yergiye, "Sosyete Sofrası" adlı şiiri hicve örnek gösterilmiştir.
 
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ndeki Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Son sınıf öğrencisi Soner Uğur "Rasim Köroğlu'nun 'Körün Taşı' Adlı Şiir Kitabının İncelemesi" başlıklı bitirme tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencisi Zeynep Bulut seminer ödevi, 2006 yılında Osman Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Seda Bilgiçli "Rasim Köroğlu'nun Hayatı, Edebi Kişiliği ve Şiirleri" adlı bitirme tezi ile hayatı ve eserleri hakkında incelemelerde bulunmuşlardır.
 
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Halk Şairi olarak YB.2008.0097 arşiv yer numarası ve "Rasim" mahlası ile kayıtlı bulunan Rasim Köroğlu'nun "Körün Taşı" ve "Kitabın Ortasından" adlı yayınlanmış iki şiir kitabı bulunmaktadır.

30.10.2014 tarihinde ise, iki önemli akciğer hastalığı nedeniyle Ankara'da hayatını kaybetmiştir.

 
 
Yandex.Metrica
İçeriğe dön | Ana menüye dön