Abdülkadir Güler: Şair Rasim Köroğlu da Ayrıldı Aramızdan - Şair Rasim Köroğlu - Resmi Websitesi

Ara
İçeriğe git

Ana menü:

Abdülkadir Güler: Şair Rasim Köroğlu da Ayrıldı Aramızdan

Şair İçin Yazılanlar > Abdülkadir Güler
Abdülkadir Güler
 
 
Bookmark and Share
Şair Rasim Köroğlu da ayrıldı aramızdan. Prof.Dr. İsa Kayacan’ın ardından bir acı üzerine bir acı daha tuz, biber oldu. Şair Rasim Köroğlu, Yunus Emre’nin hemşerisi idi. Dolu dolu bir halk ozanı olarak tanındı. Ben onu Eskişehir'de ve Anadolu'nun değişik il ve ilçelerinde yapılan şairler şölenlerinde tanıdım. Bir iki kez de Eskişehir'de bir araya geldik.  Sazı yoktu, lakin halk şiirinin geleneğine uygun dört dörtlük bir halk ozanı olarak Türk halk şairleri arasında yer aldı.  29 Ekim 2014 günü Cumhuriyet bayramında bir bayram gününde elveda etti.
Mart 1953'de Eskişehir’in Beylikova ilçesi, Halil bağı köyünde dünyaya gelen Köroğlu, ilkokulu ve ortaokulu Beylikova’da bitirdi. 1974 yılında Ankara Erkek İlk öğretmen Okulundan mezun oldu. Öğretmenliği sırasında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Eğitim Ön lisans bölümünü bitirdi. 25 yıl sınıf öğretmeni olarak çalıştıktan sonra Şubat 2000 tarihinde kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
Rasim Köroğlu, 61 yaşında iken aramızdan ayrıldı. Şiirleri Milli Kültür, Milli Eğitim, Çağrı ve çeşitli seçkilerde yer aldı.  "Atatürk" başlıklı şiiri Milli Eğitim Bakanlığının onaylarıyla okul kitaplarında yer aldı.  Eskişehir Şairler Derneği'nin de bir üyesi olan Rasim Köroğlu ilk şiir kitabı KÖRÜN TAŞI kitabıyla ünlendi
Bu kitabın ilk önsözünü şair ve yazarlarımızdan Feyzi Halıcı tarafından yazılmıştı.  Şair Köroğlu bir dörtlüğünde şöyle diyor:

Sanmayın ki felek hoş tuttu beni,
Ne doldurdu ne de boş tuttu beni,
Düşmanın attığı değmeden geçti,
Hep kendi attığım taş tuttu beni.

Köroğlu, Fransa / Lyon Jean-Moulin Üniversitesi'nde Türk Halk Şiirini, Ankara Gazi Üniversitesi ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi başta olmak üzere bazı üniversitelerimizde âşıklık geleneğini anlattı ve onunla ilgili üniversitelerde tezler hazırlandı
Köroğlu, Cumhuriyetin 80.yılı kutlamaları çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlık Makamının 30.09.2003 tarih ve 1872 sayılı (2003/83) genelgeleri uyarınca Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kurduğu komisyon tarafından "Cumhuriyetin Kuruluşundan Günümüze İz Bırakan yedi öğretmen"den birisi olarak seçildi
.
"Eskişehir Şairler Derneği" üyesi olan Rasim Köroğlu, Azerbaycan Cumhuriyetinde faaliyet gösteren "Ulduz (yıldız) Âşıklar Birliği"ne de ozan-âşık geleneğimizin, saz-söz sanatımızın yaşatılmasında bütün dünyaya tanıtılmasında gösterdiği hizmetlerden dolayı fahri üye olarak kabul edildi. Köroğlu'nun "Televizyon" adlı şiiri Prof.Dr.Erman Artun'un "Âşıklık Geleneği ve Âşık Edebiyatı" adlı kitabında toplumsal taşlamaya örnek olarak verildi. Yine, Ahmet Saraçoğlu'nun "Dil ve Edebiyat Terimleri Sözlüğü" adlı eserinde "Futbol" şiiri yergiye, "Sosyete Sofrası" adlı şiiri hicve örnek gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na "halk şairi" olarak kayıtlı bulunan Köroğlu'nun "Körün Taşı" ve "Kitabın Ortasından" adlı yayınlanmış iki şiir kitabı bulunmakta.
 
Aldığı ödüllerden bazıları:
1998 yılında Türk Güreş Vakfı Adana Şubesi'nin açtığı "Güreş" konulu şiir yarışmasında birincilik. 1998 yılında Aziziye Dergisi'nin açtığı "Emirdağ" konulu şiir yarışmasında ikincilik. 1999 yılında Âşık Veysel Kültür Derneği'nin açtığı "Âşık Veysel" konulu şiir yarışmasında plaketini Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in elinden aldı. 2000 yılında ANASAM'ın (Anadolu İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) açtığı "Öğretmen" konulu şiir yarışmasında ikincilik.  2001 yılında 36.Konya Âşıklar Bayramı'nda "Atatürk" şiiri ile "Yılın Yedi Şiiri" ödülü. 2001 yılında 36.Konya Âşıklar Bayramı'nda 'Mizahi Şiir' dalında birincilik ödülü. 2005 yılında Antalya Şair, Ozan ve Yazar ve Ressamları Kültür Derneği tarafından düzenlenen Antalya İkinci Şairler Buluşması’nda "Şiir Büyük Ödülü"ne layık görüldü. 2006 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Sanatçılar Çalışma Grubu tarafından verilen "Türk Şiirine Hizmet Ödülü". 2007 yılında ‘Osmaniye Folklor Araştırma Derneği’nce verilen "Geleneksel Âşık Feymani Şenlikleri" kapsamında, Yüksel Özden anısına "Karacaoğlan Ödülü"nü aldı. Şair’in Körün Taşı (Taşlamalar) adlı şiir kitabı 1999 yılında yayınlandı. Benimde  çok sevdiğim  bir şiiri vardır. Rasim Köroğlu, eşini  birkaç yıl önce  kaybetmişti.
Bir gün araştırmacılar ve halk edebiyatını sevenler tarafından Eskişehir ve yöresinde  bilinen halk şairleri yazıldığında Yunus Emre ile birlikte Rasim Köroğlu'nu da hatırlayacaklarına inanıyorum. Onu genç yaşta yitirmenin üzüntüsü içindeyim...
Sevgili Rasim Köroğlu'na Allah'tan rahmet diler ve tüm sevenlerine ve tüm Eskişehir'lilere baş sağlığı diliyorum. Mekanı  cennet olsun diyorum..

Abdülkadir Güler
Kaynak: Söke Ekspres, 07.11.2014, Sayfa 3
 
 
Yandex.Metrica
İçeriğe dön | Ana menüye dön